Select Page

 

78 procent synes, at det er svært at sikre sig for, at den brugte vare de køber over nettet, ikke er en stjålet hælervare.

 

I Danmark er stjålne varer, som bliver handlet over nettet, nemlig et større problem, end man lige går og tror. Omkring 250.000 danskere køber hvert år brugte varer for en en værdi af ca. to milliarder kroner (Borgere skal kunne tjekke, om en vare er ’varm’). Hælervarer er ikke kun et problem i sig selv, men affødes af et andet stort problem; indbrud. Indbrud begået i private hjem er i Danmark tre gange så højt, som i nabolandene Tyskland og Sverige. At opleve indbrud, er altid ubehageligt, og skaber kun stor utryghed – især når det hænder i private hjem. 


Så hvordan kommer man indbrud og stjålne varer til livs? En større digitalisering af stjålne ejendele ville være på sin plads. Ligesom stjålne biler og cykler har et register hvori de kan meldes stjålet, kunne et register for andre stjålne genstande udvikles. Dette ville det gøre det svære for tyvene at sælge deres tyvekoster videre, det vil være lettere for køber at slå varen op og tjekke om den er meldt stjålet og det vil forhåbentlig mindske indbrud generelt.

 

Indtil den løsning ser dagens lys kan fire gode råd følges, for at undgå at købe brugte varer på nettet:

 

Brug MobilePay når du køber brugte varer. da det er forbundet med cpr-nr. og sælger derfor ikke kan være anonym.

Kig efter nemID / MitID validering af personen du handler med

Få original kvittering på varen du køber brugt 

Hold øje med genstande der er blevet meldt stjålet fra dit område 

 

Som skrevet tidligere er det sjældent at online handelsplatforme, der facilitere  privat handel, tilbyder nogen form for sikkerhed ved selve handlen, men en løsning kan findes og Sikker Handels slutseddel kan hjælpe dig med at opfylde de tre første råd. Slutsedlen fungerer både som kvittering for varen der handles med, nemID validering og understøtter betaling gennem mobilepay. 

 

Et lille skridt frem for mere sikker handel på nettet.

 

Bedste hilsner

Sikker Handel

 

Forbrugerstyrelsen, Guide: Køb af brugte varer på nettet og sociale medier:
https://www.forbrug.dk/raad-og-rettigheder/forbrugerguides/brugte-varer/

Tryg, undgå at købe hælervarer:
https://tryg.dk/gode-raad/undga-kobe-haelervarer

DKR, Borgere skal kunne tjekke, om en vare er ’varm’:
https://dkr.dk/nyheder/2022/apr/borgere-skal-kunne-tjekke-om-en-vare-er-varm%E2%80%99